0297 282 022
info@roki.nl
Trilgras 25, Wilnis

Rondzendbrief Sandra | December 2020 21 december 2020

Beste allemaal,

Het mag een wonder heten. De kinderen van Kérub zijn niet ziek, zelfs (bijna) geen truien met snotterbel strepen erop te vinden! Enkele weken geleden mocht ik met de kinderen werken, maar helaas voelde ik me die dag niet helemaal fit. Aan het eind van de dag begon ik me toch echt af te vragen wat er aan de hand was, want zo vaak heb ik geen griepje onder de leden.

Helaas werd ik die nacht flink ziek en bij thuiskomst werd het al snel duidelijk dat het om het gevreesde virus te zijn. Een test gaf duidelijkheid, helaas! Tijdens het flink ziek zijn, bleef ik, en velen met mij, God smeken dat niemand door mij ziek zou worden. Twee weken toch eigenlijk wel flink in spanning gezeten, maar tot nu toe, bijna een maand verder, is niemand ziek geworden!

Een wonder, als je bedenkt dat ik de dag, dat ik werkte, kinderen getroost heb met een dikke knuffel, ze allemaal een ‘welterusten-ik-hou-van-jouw-‘ voorhoofdkus heb gegeven. Achteraf gezien misschien toch niet zo’n goed idee geweest.

Maar hoe kan je werken met deze kinderen zonder deze lichaamstaal…. sorry, voor mij niet mogelijk! Maar God was ook deze keer degene die Kérub beschermde!

Sinds enkele maanden hebben we weer 11 kinderen. We mochten 2 oude bekende en hun broertje van 2 jaar verwelkomen. Het zijn heerlijke kinderen om mee te werken. We hebben nu een behoorlijke groep kleintjes, maar het is en blijft een gezellig groepje zo. Tomika, broertje van Lórika (5 jaar)en Katika (4 jaar), weet wat hij wil en dat maakt hij heel goed duidelijk, juist wat hij niet wil. Alleen niet met woorden. Hij kan woordjes zeggen ( kijk, opa, oma en natuurlijk nee!) maar praten doet hij absoluut niet. Als je hem iets vraagt houdt hij zijn lippen tot een tuitje en kijkt je guitig aan met zijn heerlijk olijke ogen. Maar goed, hij heeft heel wat personen rond hem lopen, die wel antwoord voor hem willen geven! Sinds enkele weken krijgen de kinderen in Abod ook online les. Het was even een heel gepuzzel en organiseren, maar alle kinderen kunnen online mee doen met de lessen.

De kleutergroep kan gelukkig samen de opdrachten doen, dus zij hoeven niet allemaal apart een computer. Er is soms even gepruttel van mijn collega’s kant, want die moesten het ook even in een sneltreinvaart leren, maar ik moet zeggen dat iedereen echt goed zijn best doet om het allemaal draaiende te houden!

We mogen echt dagelijks genieten van de vloer verwarming! Kleine Katika (4 jaar) vind het heerlijk om gewoon met haar gezichtje op de vloer te liggen. Ze noemt het dan ook de knuffelvloer. Toen ze allemaal nog naar school moesten, legde de kinderen al hun kleding op de vloer over de hele kamer heen, zodat ze lekker warme kleding hadden bij het aankleden. Het huis zag er voor enkele minuten niet uit! Dus echt de beste investering tot nu toe!

Met kerst krijgen we de traditionele schoenendozen helaas niet, dus vandaar dat we de kinderen hebben gevraagd om een verlang lijstje te schrijven.  Wat ik echt zo mooi vind is dat ze echt heel bescheiden zijn. Geen lange lijsten of met dure cadeaus. We hebben aan onze vrienden en kennissen gevraagd wie ons wil sponsoren om mooie cadeaus onder de kerstboom van Kérub te krijgen, voor ieder kind datgene wat het wil hebben. Dit werd een succes, er is meer dan genoeg om ze allemaal een heleboel cadeaus te geven, maar natuurlijk doen we dat niet.Het geeft een goed gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Dat mogen we telkens voelen. Vanuit Nederland ook. Het samen werken geeft je kracht om door te gaan. Als je het even niet ziet zitten is er altijd wel iemand die je moed geeft en dat steuntje in de rug geeft die je dan net even nodig hebt. Het is zo goed om te zien en te voelen dat God geen grenzen kent, zoals wij. Vooral met het virus nu, zijn die menselijke grenzen zo hard zicht- en voelbaar. Maar God kent die grenzen niet. Hij laat mensen in Nederland en in Roemenië samen bidden voor de kinderen in Kérub, geeft mensen in Nederland tijd om hard te werken om Kérub te sponsoren, geeft mensen in Roemenië het geduld om deze kinderen op te voeden, laat mensen in Roemenië bewust worden van delen…… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Prachtig! Krachtig!

Vriendelijke groetjes van ons allemaal,
De kinderen: Dávid, Ibolya, Tamás , Gyurika , Barbi, Noémi, Krisztina,
Lórika, Beáta, Katika en Tomika
De medewerkers: Vera, Irma, Ibolya en Gerliene,
Attila en Sandra